vrijdag 8 juli 2016

Za'atar | STYLECOOKIE FOOD

Een rondje om de wereld in smaken. Ik ga je de komende maand kennis laten maken met verschillende kruiden en kruidenmixen. Vandaag  za'atar, een kruidenmix die je door het hele midden oosten vindt. Het wordt overal voor gebruikt, strooi wat over een bordje met een goede olijfolie en dip daar je brood in. Of strooi het over een yoghurtdip. Mix het met yoghurt en marineer daar kip in voordat je die grilt op de bbq. Ook lekker, een beetje over een rijpe avocado op je brood. Of over gebakken ei, lekker met geroosterde pompoen uit de oven. Ga zo maar door. Het fijne is dat je je doordeweekse maaltijd of snelle lunch zo heel snel tot een fantastische smaakbeleving kunt maken.
Per regio kan de smaak een beetje verschillen,  in Libanon smaakt het weer een anders dan in Syrië of Jordanië. En als je 'm zelf gaat maken, zul je in de loop van de tijd er waarschijnlijk je eigen draai aan gaan geven.
Ik geef je een basisrecept.

Image Sanne Tulp


Je hebt nodig:
4 eetlepels tijmblaadjes
2 theelepels gemalen sumac*
1/2 theelepel zout
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes.

1 - Rooster je tijmblaadjes zo'n 10 minuten in de oven op 150 graden. Laat ze afkoelen en stamp ze fijn in een vijzel. Zet het dan even apart.

2 - doe dan de sumac in je vijzel en maak die ook fijn. Voeg het zout toe en stamp dat nog even samen met de sumac.

3 - Voeg de tijm bij het zout en de sumac in de vijzel en vijzel het nog even samen.

4 - Doe er dan de sesamsaadjes bij, roer ze erdoor en proef. Nu kun je nog naar smaak meer zout, tijm, sumac of sesamzaadjes toevoegen. Zo maak je je eigen perfecte Za'atar!

Op bovenstaande foto heb ik Labne gemaakt, met Za'atar. Labne is eigenlijk hangop, maar dan de hartige variant. Je mengt wat zout door een volle griekse yoghurt. Die laat je dan in een kaasdoek minimaal 4 uur uitlekken. Giet er een goede olijfolie over, strooi er za'atar over en garneer met granaatappelpitjes en verse koriander. Dip er getoaste pittabroodjes in of sesamcrackers. Lekker!

*sumac is een fris zurig besje, en wordt gemalen verkocht. Je kunt het krijgen bij turkse groentewinkels, en ook via pit-pit.com


Geen opmerkingen: