vrijdag 29 januari 2016

Spoons | STYLECOOKIE DESIGN

Vandaag komen een aantal kunstenaars aan bod die lepels maken. Ze hebben allen een eigen handschrift en werken aan een collectie of verzameling. Hoewel een lepel een heldere en simpele vorm heeft is het heel mooi om te zien hoe b.v. joshua vogel met variaties kan werken en zo elke lepel zijn eigen identiteit krijgt. 
Joshua Vogel maakt houten sculpturen, van de houtstukken die over zijn maakt hij lepels. Op zijn site vindt je ze onder sculpture, en dat geeft ze een meerwaarde. 
Wat ik een mooi gegeven vindt is dat elke handgesneden lepel onderdeel is van een 365 limited edition. Dus van elk stuk bestaan er 365. Zo maakt hij een connectie met dagelijkse gebruik van lepels.

beeld via joshua vogel.com
In Japan is de liefde voor het handgemaakte duidelijk verweven in de cultuur, en je vindt er door de aandacht voor de eetcultuur ook veel ambachtslieden die handgemaakt ceramiek, servies en bestek maken. Ik denk dat dat ook in de westerse wereld een trend aan het worden is. Je ziet dat chefs van bekende restaurants niet alleen een gerecht bedenken, maar dat ze ook het bord waar het op geserveerd wordt laten ontwerpen door een ceramist. 
Kijk eens op Analogue life, de ondertitel is „Artisan made house ware from Japan.” Hier kun je o.a. werk vinden van Yumi Nakamura.
Ze werkt met koper en messing en hamert de lepels. Ze werkt met een Japanse techniek die stamt uit de Yayoi periode (300 vChr - 300 nChr). Zo onstaan lepels met stoere, simpele vormen die een warme handgemaakte kwaliteit hebben en elegantie uitstralen.
beeld via pinterest.com
Helena Emmans woont op het eiland Skye in schotland. Ze maakt sierraden van zilver en daarnaast ook prachtige zilveren lepels. Ze laat zich inspireren door de natuur,de zee en het licht op het eiland. De lepels hebben organische vormen, en hebben kleine sporen van oxidatie, waardoor het materiaal textuur en diepte krijgt en het gevoel van de kwaliteiten van het eiland in het ontwerp te zien zijn. Ze hebben namen als :Drifting Pools of Starry Nights en Clear Night Sky Spoon.
Ook Helena Emmans neemt de lepel als een vorm en benaderd het als een sculptuur. Je ziet het persoonlijke karakter van de kunstenaar in de ontwerpen terug.
beeld via Helena EmmansGeen opmerkingen: