donderdag 21 januari 2016

Christien Meindertsma | STYLECOOKIE INTERIOR

Een ontwerpster waarvan haar onderzoeken resulteren in de mooiste producten is Christien Meindertsma.
Ze staat bekend om haar onderzoeken naar grondstoffen en probeert maakprocessen te achterhalen, die zo ver weg van ons als mens zijn komen te staan door het gebruik van machines. Een project dat ik met bewondering heb bekeken is haar 'Vlas' project dat ze in samenwerking met het Zeeuws Museum maakte (Waar nu een grote expositie met 'Handwerk' als thema te zien is.) Haar website laat door middel van verschillende filmpjes een mooi overzicht zien van vlas in Nederland.

Al eeuwenlang wordt vlas in Zeeland verbouwd en bewerkt. Maar zoals met veel grondstoffen gebeurd is ook bij dit gewas de buitenlandse concurrentie groot zodat deze, mede door de beperkte toepassingsmogelijkheden, met verdwijnen bedreigd. Nieuwe toepassingen moeten uitkomst bieden, zoals de ontwikkeling van een composiet op basis van vlas. Het is een product op basis van natuurlijke cellulose maar dan wel met alle kenmerken van modern plastic. 


Christien heeft een stoel ontworpen in samenwerking met Label BreedDit is een Nederlands initiatief van Roodnat en Stilma, waarmee ze ontwerpers en producenten aan elkaar willen verbinden om producten op een onconventionele wijze geproduceerd te kunnen krijgen. Allemaal hebben ze dus een liefde voor het maakproces.  Een ander voorbeeld is de vlaslamp, die ze ontworpen heeft voor de distributeur uitgever van exclusieve design producten Thomas Eyck en  behoort al tot de Nederlandse design klassiekers. Een samenwerking met Touwslagerij Steenbergen en het authentiek timmerbedrijf Kuperus & Gardenier laten haar liefde voor het ambacht zien en blaast de technieken nieuw leven in. Een ontwerpster om te blijven volgen dus!
Geen opmerkingen: