vrijdag 11 december 2015

3D clay printer | STYLECOOKIE INSPIRATION

Op de Dutch Design Week zagen we de 3D clay printer van Vorm Vrij. Het 3D printen is natuurlijk een revolutie in ontwerpland, maar we vonden het vaak zo jammer dat het materiaal waar je mee print plastic en daarmee artificieel is. Dat vonden Yao en Marlieke van Vorm Vrij uit Den Bosch ook. Ze bedachten dat het heel anders zou zijn als je met klei zou kunnen printen en er keramiek mee zou kunnen maken. De combinatie van 3D printtechnologie met klei, een materiaal dat natuurlijk is, maakt dat het eindproduct een aardse en echte uitstraling heeft. Het handgemaakte gevoel vindt je in de textuur en kleur van de klei: die maken het tot een echt keramiekproduct. Zoals ze zelf zeggen "Assembled by hand and crafted with love"
Sustainable is het ook, klei is een natuurproduct. Je vind het overal op de wereld, het kost bijna niets, en je kunt het gemakkelijk hergebruiken.
Het mooie is dat de samenwerking tussen Yao en Marlieke ook nieuwe ontwerpen en nieuwe manieren van het gebruik van de printer stimuleert. Yao probeert het printproces zo perfect mogelijk te laten verlopen, en Marlieke is juist ook geïnteresseerd in de mislukkingen of de onderdelen van het proces die ze niet meteen onder controle krijgen. Zo kunnen ze gebruik maken van de onverwachte imperfecties die in hun ontwerpen optreden. Die geven de stukken dan ook een uniek gevoel mee.


foto's Yao van den Heerik
Geen opmerkingen: