donderdag 16 oktober 2014

The Future of Fashion is Now | STYLECOOKIE ON TOUR

In het Museum Boijmans van Beuningen loopt tot 18 januari een zeer inspirerende tentoonstelling over een vernieuwend onderwerp dat zich nu in de mode ontwikkeld. 
Jonge ontwerpers van over de hele wereld laten zich inspireren door nieuwe technologische ontwikkelingen en hun besef van duurzaamheid. Mode is de laatste jaren uitgegroeid tot een wereldwijd systeem. Het onderwerp gaat al lang niet meer om het ontwerp, maar de gigantische industrie er omheen. Er is om ons heen consumptie dwang ontstaan door wisselingen van trends en stijlen. De ontwerpers onderzoeken hoe afkomst, traditie en identiteit, maar ook technologie de wereld kan veranderen.Olek - Agata Oleksiak | Het gesprek 2014
Olek gebruikt haakwerk om mensen en objecten te bedekken. Ze wil met haar haakwerk het menselijk lichaam tegelijkertijd benadrukken én verbergen. "Dit levensgrote gehaakte skelet vormt de neerslag van mijn onderzoek naar de menselijke identiteit en levert expliciet commentaar op het materiaal van het menselijk lichaam en de interactie daarvan met mode en vormgeving." - Quote Agata OleksiakJennifer Gadient | Opblaasbare Rookkleurige Jas 2012
Jennifer is geïnspireerd door schuim, luchtbellen en glas. Ze heeft een fascinatie voor de tijdelijkheid en volumes die de materialen hebben. Hiermee probeert ze te achterhalen wat de beschermde en verbergende functies van mode kunnen zijn.
Ying Gao | Onzekerheden 2013
Ying Gao is vooral geïnteresseerd in de invloed van materialen die niet bestaan zoals licht, lucht en geluid op kleding. In het ontwerp 'Incertitudes' (Onzekerheden) reageren ingebouwde sensoren op omgevingsgeluiden en de menselijke stem. Het kledingstuk functioneert als een beschermde laag.

Iris van Herpen | Ferrovloeistofjurk 2014-2015
Een combinatie van handwerk, digitale technologieën en vernieuwende materialen creëert Van Herpen kunstzinnige, vaak futuristische aandoende collecties. In deze tentoonstelling laat de ontwerper een 3D-geprinte jurk zweven. Dit doet ze met behulp van magnetische vloeistof, ferrofluïde, die op de taille van de jurk druppelt.Victoria Ledig | Oortasje uit de collectie Precious Skin uit 2012 
Ledig ontdekte in het slachthuis dat alleen de romp van de koe wordt gebruikt om tot leer te verwerken. Ze komt tot een besluit om de overige restmateriaal (oren kop en poten) te gebruiken voor ontwerpen van haar tassen en etuis.  
Dooling Jiang | Ons thuis, niets is onmogelijk: een hart dat gelooft verplaatst bergen 2014 
De ontwerper wil met de tentinstallatie 'Our Home' de primaire instincten, schuilen en beschermen, in ons naar boven halen.
Voor de tent zijn Chinese stoffen gebruikt die vooral natuurlijke vezels bevatten en gemaakt zijn met traditionele verf- en weeftechnieken. Het traditionele vakmanschap, die grotendeels verloren is gegaan door de opkomst van de moderne technologie en industriële samenleving, komt zo weer tot leven.  

Helen Storey Foundation | Zeg Vaarwel 2008
Helen houdt zich al lang bezig met duurzaamheid. De jurk 'Dissolving dress' heeft ze maanden aan gewerkt maar verdwijnt in een paar dagen wanneer deze in water wordt gehangen. "Onze wereld kan net zo snel verdwijnen als we niet oppassen"
- Quote Helen Storey

The Future of Fashion is Now, Boijmans van Beuningen, t/m 18 januari 2015

Geen opmerkingen: