zaterdag 25 oktober 2014

DDW 2014 | STYLECOOKIE ON TOUR





















Ook StyleCookie ging deze week een kijkje nemen op de Dutch Design week in Eindhoven. Eén dag hadden we maar, we hadden er nog wel eentje kunnen vullen, zoveel is er te zien. We hebben dit jaar gekozen voor de Gradution show van de Design Academie, die we eigenlijk nooit overslaan omdat het toch altijd weer fijn is om verrast te worden met nieuwe producten, van nieuwe designers in de dop. Het is interessant om te zien welke dingen ze bezighouden en wat de vertrekpunten van hun concept en product zijn. 
Daarna zijn we richting Ketelhuisplein en Klokhuisgebouw gegaan.

Van wat ons opviel op de DDW 2014,  zullen we je hier in een kleine impressie al vast laten zien. 
Links boven: Stoffen van Studio Simul, rechts boven:  Stof geïnspireerd op een LCD scherm van Lianne Polinder,

Pixels
 

We zien structuur, maar niet zomaar structuur, structuur met diepte, optische diepte en echte diepte. We lijken af te willen van de gladde en vlakke oppervlakten die we om ons heen hebben. We willen weer voelen, ruiken en ervaren. Vergroten en dieptes creëren door donker en licht, kleur schakelingen en 2,5D technieken. Pixels in real life. Je oogt voegt de kleuren en dieptes samen. Hierdoor creeer je de illusie van structuur waardoor oppvervlakten een tactieler voorkomen hebben.

Maar daarnaast zagen we ook het werkelijk spelen met diepte en structuur. Met diverse materialen werd gespeeld met dit gegeven. Dit had te maken met de eigenschappen van het materiaal, met het creëren van een tactiele omgeving. En het blenderen van kleuren en materialen om een geheel te krijgen. 
Links boven :Een brick wand van Franciska Meijers Rechts:Een persisch tapijt bestaande uit pleisters, Onder:Een 3d proef bij de Graduation Show en een tafelblad met een tactiliteit maar toch regelmatig oppervlak van ontwerpstudio Destroyersbuilders


Studenten van de Design Academie; Sander Manse, Fransica Meijers, Foor van Doremalen
Werk van studenten van de Design Academie; Siem lenders and Anne Pabon
Volumes en optische volumes

Zoals boven al werd beschreven wordt er gespeeld met volumes en diepte effect. Dit gebeurde niet alleen op pixel grootte, maar ook in de massa. Draadlampen die in en uit elkaar getrokken konden worden. Een Tapijt waarbij het lijkt of er in het midden een diepte zit, maar waar ook gespeeld is met de dikte en dichtheid van de garens. Dit kwamen we ook nog tegen bij andere tapijten. Dit liep van dun aan de rand naar dik in het midden en terug.
Maar er werd ook veel met grof en robuust materiaal  gewerkt voor bv. de keuken. Een gevoel van pure ambacht.
Werk van de leerlingen van de Design Academie; Debby yu, Maddalena Selvini, Celine Gabathuler
Een andere benadering van oude oude ambachten en nieuwe technieken is door ook echt de eigenschappen van het materiaal te gebruiken voor het doel van het product. We zien veel toepassingen met steensoorten. Marmer is al een tijdje een hot item, maar we zien ontwerpers die gebruik maken van de koelende eigenschap die marmer heeft door een koelbox te maken waar je bv je yoghurt of boter in kunt bewaren. Een andere ontwerpster is bezig met juist de warmhoudende eigenschap van speksteen. Door deze te gebruiken in warmhoudplaatjes, mokken en potten in de keuken kun je er in de koude maanden je handen aan warmen en is er een ouderwets gevoel van warmte in je omgeving. We zien hierdoor ook een ruwe keukentrend ontstaan, waarin de ruwe materialen in de keuken te gebruiken zijn, zoals deze slijpsteen.

Geen opmerkingen: