vrijdag 27 mei 2016

Vegetable Books | STYLECOOKIE FOOD

Omdat groenten goed voor je zijn en we er allemaal echt veel meer van zouden moeten eten, vandaag een post over kookboeken met groenten in de hoofdrol. Deze boeken staan al jaren in mijn kast, en gebruik ze nog heel vaak.
Als je het over groenten hebt kun je niet voorbij aan de man die groenten sexy maakte, Yotam Ottolenghi. Bekend zijn zijn boeken Plenty en Plenty More. Superlekkere en elegante gerechten, maar wel bewerkelijk en met veel ingrediĆ«nten. Yotam komt uit Israel en dat zie je terug in de recepten. Veel ingrediĆ«nten als, sumac, aubergine en bv granaatappel. Bekend recept is bv de geroosterde aubergine met yoghurtsaus en granaatappelpitten. Voor een romantisch diner zou dit recept heel goed kunnen. 
Het recept vind je hier op Epicurious
Photo by Jonathan Lovekin

Voor het doordeweekse koken met groenten in de hoofdrol houdt ik heel erg van Veg! Van Hugh Fearnley-Whittingstall. Simpele en ook vernieuwende recepten zoals deze; Tarte Tatin van bietjes. Jonge bietjes hebben al een heel zoete smaak van zichzelf, op deze manier in een tarte tatin klaargemaakt wordt dat nog eens versterkt. De fris pittige vinaigrette met sjalot en peterselie werkt als een goede tegenhanger. Dit is echt een prachtig hoofdgerecht voor een etentje.
Het recept vind je hier op Seriouseats.
Photo Simon Wheeler



En als laatste een niet helemaal vegetarisch kookboek: Moro London. De ondertitel is "Mediterrane ontmoetingen in een Londense Volkstuin." Groenten spelen hierin zeker de hoofdrol, maar worden  soms gecombineerd met vlees of vis. Of in dit geval met fruit en kaas.
Onderstaand recept is een lekkere salade in de zomer. Lekker als bijgerecht bij gegrilde vis en eend. Maar ik eet m meestal als lunch. Het recept is voor 4 personen.
Photo Toby Glanville


Witlofsalade met feta, sinaasappel en walnoten.
ingredienten:
2 grote sinaasappels, of nog beter een combinatie met bloedsinaasappels.
3 struikjes witlof, buitenste blaadjes verwijderd.
20 gr bladpeterselie
1 eetlepel verse oreganoblaadjes
halve kleine rode ui in zo dun mogelijke ringen (echt belangrijk, dan wordt de ui veel lekkerder).
100 gr feta
150 gr walnoten
50 gr vettige zwarte olijven
1 eetlepel rode wijnazijn
4 eetlepels goede olijfolie

-Klop voor de dressing de olie en azijn door elkaar, breng op smaak met zout en peper. Mocht je het te zuur vinden voeg dan een beetje suiker toe.
-Snijd de sinasappels schoon en snijd ze daarna in plakken van ongeveer een halve centimeter. Leg de plakken in een slakom.
-Pel de blaadjes van de stronkjes witlof en leg die op je sinasappels. Voeg dan peterselie, oregano, en de ui toe.
-Schenk de dressing erover, en meng alles voorzichtig door elkaar.
- Verkruimel de feta erover en strooi walnoten en olijven erover.






Geen opmerkingen: