dinsdag 19 april 2016

Dada | STYLECOOKIE DESIGN

We hebben hem al genoemd in onze post van gisteren. Maar ik wilde jullie toch nog iets meer vertellen over Dada van ontwerper Muyngsik Jang. Het is een verzameling blokken van ongeveer hetzelfde formaat, maar allemaal gemaakt van verschillende materialen. Zoals hout, steen en metaal. In elk blok zitten gaatjes, op verschillende plekken en met verschillende vormen. Dit stimuleert de sensitiviteit van het kind.
Kleine kinderen kunnen hiermee stapelen, maar ook voelen, de blokken hebben allemaal een verschillend gewicht dat is voor een klein kind al een intrigerend gegeven. Als ze wat ouder zijn kunnen kinderen met touwtjes of elastiekjes dingen vastbinden aan de blokken of er dingen in prikken. Kinderen verzamelen van alles, dus hun kleine schatten kunnen ze combineren met de blokken en er zo nieuwe objecten van maken die hun fantasie prikkelen. In het speelgoed van nu is het gebruik vaak al vastgelegd, er blijft niet veel ruimte om de eigen creativiteit en gedachtenwereld van het kind te stimuleren. Met dit ontwerp is dat heel goed gelukt. En het is ook nog eens heel esthetisch.
Eerlijk gezegd zou ik zelf ook graag een Dada set willen hebben, want ook als volwassene is het leuk om hiermee te experimenteren, materialen te combineren en er een intrigerend voorwerp van te maken. Helemaal passend bij ons thema Forma Fantasma.


All images via Lexus Design Award

Geen opmerkingen: