vrijdag 26 februari 2016

Bauhaus inspired | STYLECOOKIE DESIGN

We hebben ons beziggehouden met Art Deco en Vintage design. Maar ik wil jullie vandaag ook laten zien hoezeer Bauhaus nog steeds heel veel invloed heeft op nieuwe ontwerpen. Deze in de jaren '20 opgerichte kunstacademie bracht een hele nieuwe kijk voort op het gebied van kunst en design. Ontwerpen waren functioneel, elementair, makkelijk in productie te nemen en daardoor betaalbaar voor de gewone man. De Bauhaus beweging wilde kunst en design in ieders leven integreren. Het was niet meer alleen voor de elite. Het was een revolutionair concept, een ommekeer in de wereld van de kunst. Zonder de Bauhaus beweging zou een bedrijf als Ikea vandaag de dag niet bestaan.
Ik heb hier een aantal design items die duidelijk ge├»nspireerd zijn op de Bauhaus beweging.  In de lamp Shape Up van Ladies & Gentlemen Studio zie je duidelijk de functionaliteit terug. Je kunt deze lamp zo hangen en samenstellen dat hij het best uitkomt in de ruimte die jij hebt. De vormen van de lamp en het lampkoord dat mee doet in het ontwerp herinneren aan Bauhaus. De poster ernaast is van Kirsten Krogh. De grafische uitingen van Bauhaus waren vaak opgebouwd uit simpele grafische elementaire vormen zoals cirkels driehoeken en lijnen waar composities mee worden gemaakt.
Het minimale en elementaire en het afwezig zijn van "versiering" zie je in Zetel, een ontwerp van Fien Muller en Hannes van Severen. De buisconstructie is bedacht en groot geworden in de Bauhaus periode. De zitting is niet meer dan een strook leer die zich naar je lichaam vormt. Minimaal materiaalgebruik in dit Bauhaus geïnspireerde meubel.
In lampen zie je nu ook nog heel veel buisconstructies en minimalisme terug zoals in deze lamp uit 2015 van Michael Anastassiades. Ook het gebruik van de bollen in combinatie met het lijnenspel doet me denken aan de vormtaal van Bauhaus.
En als laatste wil ik je deze op Bauhaus geinpireerde shoot voor Wallpaper magazine laten zien. Een eigentijdse interpretatie van de vormtaal van Bauhaus. Setdressig door Sahra Hillenberger en fotografie door Milo Keller en Julien Gallico.


Geen opmerkingen: